Vijenac 751 - 752

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

Božićna baletna priča u Splitu

Svečana dvorana Hrvatskoga doma Split 13. prosinca bila je domaćin proslavljene međunarodne trupe Ukrainian Classical Ballet. Time je i grad Split dobio priliku uživati u adventskom umjetničkom programu visoke umjetnosti baleta s temom Orašara Čajkovskog.


Božićna priča u Splitu

Posebnost izvedbe bila je prilagodba programa za djecu i mlade, tako da je okupljena publika u 45-minutnome programu mogla uživati u Plesu pahuljica, Španjolskom, Arapskom, Kineskom i Francuskom plesu, valceru cvijeća, te velikom pas de deux protagonista Princa i Klare. Ovaj program je ostvaren u suradnji produkcijske kuće ARTentainment i Koncertne dvorane Hrvatski dom Split. Solisti u programu Orašar, Olesia Šajtanova i Sergii Kljačin ukrajinski su baletni umjetnici, oboje đaci Kijevske državne baletne škole. Šajtanova je do sada ostvarila impresivnu karijeru u nacionalnim kazalištima Ukrajine i Litve uz vrijedne nagrade baletnih natjecanja poput prve nagrade na Međunarodnom baletnom natjecanju Rudolf Nurejev u Budimpešti (2013) i brojnih drugih, dok je Kljačin znameniti specijalist za baletnu koreografiju i baletni pedagog.

Ansambl Synchronos u Hrvatskom domu Split

U Hrvatskom domu Split 5. prosinca odvio se obljetnički koncert Mladena Tarbuka u povodu 60 godina života i 35 godina umjetničkog rada. Ansambl za suvremenu glazbu Synchronos iz Zagreba, koji je posvećen izvedbi djela suvremenih aktualnih skladatelja odabrao je za cjelovečernji koncert djela Mladena Tarbuka te u skladu sa svojim ciljem upoznao publiku sa stilski suvremenim glazbenim jezikom.


Ansambl Synchronos

Ansambl u sastavu Marko Zupan (flauta), Shelly Ezra (klarinet), Vlatka Peljhan (violina), Jelena Očić (violončelo), Mia Elezović (klavir), Ivana Bilić Kuljerić (udaraljke) s gostom dirigentom Mladenom Tarbukom izveo je na veliko zadovoljstvo sama skladatelja ove skladbe: Rapsodico za violu (1987), Dalmatina za flautu i vibrafon (2009), A tre za gudački trio (1989), Quatre épigrammes de temps (2019) za flautu, klarinet, vibrafon klavir, violinu i violončelo i L’irepparable (2003/2022) za flautu, klarinet, klavir, udaraljke, violinu, violu i violončelo.

Dubrovački simfonijski orkestar u Dalmatinskom ciklusu

Koncertom Dubrovačkoga simfonijskog orkestra 9. prosinca u svečanoj dvorani Sveučilišta ostvario se još jedan zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkoga simfonijskog orkestra u Dalmatinskom ciklusu kojemu je cilj razmjena programa i gostovanja ansambala i glazbenika iz navedenih gradova.


Dubrovački simfonijski orkestar

Program su činila djela hrvatskih skladatelja u rasponu od Luke Sorkočevića (1734–1789), preko Krste Odaka (1888–1965), Borisa Papandopula (1906–1991) do Gordana Tudora (1982), koji je nedavno i kao saksofonist u zadarskoj koncertnoj sezoni predstavio program Električni kontrapunkt. Skladbu Lamento i Boogie posvetio je skladatelj Tudor maestru Ivanu Hutu i gudačima Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak